Wielkość porcji: 1 keksówka
Czas przygotowania: kilka godzin
Słodki cynamonowy bochenek

Odkąd zobaczyłam go na blogu Moje Ekspresje Kulinarne, cały czas chodził mi po głowie i wiedziałam, że prędzej czy później będę musiała go upiec. Wprawdzie nie wyszedł mi tak ładny jak oryginał, ciasto urosło w dziwny sposób, spychając ślimak do boku, ale i tak wygląda to dosyć ciekawie. Oprócz wyglądu niewątpliwą zaletą jest smak – ciasto jest lekkie, puszyste. Polecam wszystkim.


Ciasto:

  • 370 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 70 g roztopionego masła
  • 235 ml  ciepłego mleka
  • 2 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Ślimaczek cynamonowy:

  • 2 łyżki cynamonu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła

Glazura:

  • 1 jajko
  • łyżka mleka

Przygotowanie

Drożdże, mleko, masło, jajka i cukier połączyć razem. Dodać sól i połowę mąki. Zacząć wyrabiać, dodając w miarę potrzeby resztę mąki. Ciasto zagniatamy około 8 – 10 minut, aż zrobi się jednolite, lśniące i elastyczne. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 i ½  – 2 godzin.

Cukier i cynamon mieszamy razem.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (ciasto rozwałkowujemy na 0,5 cm grubości i starajmy się tak je rozwałkować, aby nam idealne zmieściło się w naszej formie). Prostokąt smarujemy masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.

Roladę wkładamy do formy keksowej wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 – 50 minut, aż ciasto prawie podwoi objętość.

Przed pieczeniem wierzch smarujemy jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Piec w 180°C przez około 40 minut. Jeśli w czasie pieczenia wierzch zacznie wam zbyt szybko się rumienić, to należy go przykryć folią aluminiową.

slodki_cynamonowy_chlebek_2

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis