5/5 (1)
Wielkość porcji: 2 strucle
Czas przygotowania: kilka godzin
Strucla z powidłami

Jesienną pogodą chce mi się ciepłego, drożdżowego ciasta. To jest najlepsze, bo z domowymi powidłami śliwkowymi. Więcej mi nie trzeba. Drożdżowe kojarzy mi się z podwieczorkiem w przedszkolu. Dostawaliśmy solidne kawały niekoniecznie dobrego ciasta z obsypującą się kruszonką. A pomimo to lubię drożdżowe. Kojarzy mi się z domem i ciepłem. Przepis Dorotus, ja zrobiłam z połowy składników, w keksówce.


Składniki:

  • 750 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 90 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki drożdży suchych (12 g) lub 24 g drożdży świeżych

Ponadto:

  • 1 słoiczek powideł (300 g)
  • mleko do posmarowania

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 20 łyżek mąki
  • 8 łyżek cukru
  • 16 g cukru waniliowego

Przygotowanie

Drożdże suche wymieszać z mąką, ze świeżymi zrobić rozczyn. Jajka roztrzepać z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wlać mleko z jajkami, dodać masło, sól, wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ciasto rośnie długo, ponad 2 godziny).

Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 4 mm i długość blaszki (35 cm). Posmarować połową słoiczka powideł, zwinąć. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Zwinięte strucle ułożyć na blaszce, o wymiarach  28 x 35 cm w odległości od siebie. Pozostawić do podwojenia objętości, strucle powinny się prawie zetknąć ze sobą.

Po tym czasie, ostrym nożem, naciąć strucle pośrodku, prawie do samej blachy. Odstawić do momentu, aż strucle 'rozłożą' się na boki i zapełnią blachę. Przed samym pieczeniem posmarować mlekiem i posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut.

 

Oceń przepis