Wielkość porcji: prostokątna forma
Czas przygotowania: 2 - 3 godziny
Szarlotka babci

Przepis na tą szarlotkę mam od babci, a ona od swojej siostry. Jest naprawdę pyszna, co tu mówić więcej :). W takie chłodne i deszczowe dni coraz częściej mam ochotę na jesienne szarlotki. Tym razem ja tyko fotografowałam, piekła babcia.


Składniki:

  • 2 ½ - 3 szklanki mąki
  • 200 g masła/margaryny
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • prażone jabłka (ok. jeden litrowy słoik)

Przygotowanie

Masło z mąką i proszkiem do pieczenia posiekać i rozetrzeć. Dodać cukier, jajka, żółtko i śmietanę, krótko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, obie schłodzić w lodówce ok. 0,5 - 1 godziny.

Wyjąć ciasto, rozwałkować obie części i jedną z nich wyłożyć formę (prostokątną, ok. 30 x 20 cm). Wyłożyć prażone jabłka i przykryć drugą połową ciasta.  Piec w temperaturze 190°C przez 50 – 60 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Oceń przepis