Wielkość porcji: tortownica 20 cm
Czas przygotowania: 2 godziny
Szarlotka czekoladowa

Znowu jabłkowo. Zimne, jesienne wieczory najlepsza jest ciepła szarlotka. Przepis znalazłam na blogu Komarki i ja również, tak jak autorka, nie pomyślałam wcześniej, żeby połączyć czekoladę i jabłka. A to bardzo smaczne, iście jesienne połączenie. Szarlotka jest niska, więc znika z błyskawicznym tempie.


Kruche ciasto:

  • 200 g mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • zimna woda

Nadzienie:

  • 750 g jabłek (najlepiej antonówek lub szarych renet)
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka cynamonu
  • 50 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady deserowej
  • pół łyżeczki cukru

Przygotowanie

Zimne masło posiekać z mąką wymieszaną z kakao. Wcierać masło opuszkami palców, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka i 2 - 3 łyżki zimnej wody, tak by zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę o średnicy około 20 cm. Wstawić do lodówki na 30 minut. Z pozostałego ciasta powycinać listki (u mnie choinki).

Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Połowę jabłek wrzucić do rondla, dodać masło i cynamon i dusić na wolnym ogniu aż zmiękną. Dodać pozostałą część surowych jabłek, wymieszać i zostawić, aby przestygły. Dodać groszki czekoladowe lub kawałki czekolady.

Schłodzone ciasto nakłuć widelcem w formie i przełożyć na nie jabłka. Na wierzchu ułożyć listki z ciasta. Posmarować je roztrzepanym białkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C około 35 minut. Podawać najlepiej na ciepło z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

szarlotka czekoladowa 2

Oceń przepis