Wielkość porcji: prostokątna forma
Czas przygotowania: 2 - 3 godziny
Szarlotka mamy

Dzisiaj wpis specjalny, na gościnnych występach na moim bogu występuje mama. Przepis, wykonanie, a nawet zdjęcia są jej wkładem w ten blog. Zaskoczyła mnie bardzo mówiąc, że zrobiła zdjęcia szarlotki i jeżeli będę chciała to mogę wstawić je na bloga. Jakże mogłabym odmówić ;). To taka kontynuacja rodzinnego szarlotkowania, przypominam o wcześniejszej szarlotce babci i obiecuję, że następna będzie zrobiona własnoręcznie przeze mnie :).


Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g  margaryny
  • 3 jaja
  • 1 opakowania cukru waniliowego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jabłka:

  • 1 kg jabłek
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Posiekać z margaryną i połączyć z jajkami, dokładnie zagnieść aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielić na pół. Jedną część schłodzić przez pół godziny w lodówce, drugą zamrozić.

Jabłka umyć, obrać i pokroić na niewielkie części. Następnie zasypać cukrem i uprażyć aż do rozpadnięcia się jabłek. Owoce zdjąć z ognia, dodać galaretki i dokładnie wymieszać.

Blaszkę o wymiarze ok. 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć schłodzoną połową ciasta. Wyłożyć masę jabłkową. Na wierzch zetrzeć zamrożoną połową ciasta (na tarce o dużych oczkach).

Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180°C.

szarlotka_mamy_2

Oceń przepis