Wielkość porcji: kwadratowa forma
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Szarlotka z bezą

Tę szarlotkę piekłam już kilka razy ubiegłej jesieni, lecz dopiero teraz doczekała się zdjęć i debiutu na blogu. Przepis Pieczarki Mysi. Zdjęcia nie są najlepsze, nie mam ostatnio motywacji… Nie wiem kiedy następny przepis pojawi się na blogu, bo wszyscy domownicy (ze mną na czele) upierają się, że przechodzą na dietę. Więc nie mam zamiaru kusić ciastami. Chociaż z drugiej strony mam ochotę spędzić dzisiejszy wieczór piekąc ciasteczka cytrynowe…


Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 25 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 125 g masła
  • szczypta soli

Piana:

  • 120 g cukru pudru
  • 4 białka
  • 1 łyżka budyniu waniliowego

Ponadto:

  • 1 kg jabłek
  • cynamon

Przygotowanie

Z podanych składników wyrobić ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki. W międzyczasie umyć jabłka, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Po 30 minutach wyłożyć ciastem kwadratową formę o wymiarach 23 x 23 cm, wyłożoną poprzednio papierem do pieczenia.  Na ciasto rozłożyć odsączone z nadmiaru soku jabłka wymieszane z cynamonem. Jabłka wyrównać i posypać cukrem waniliowym.

Z białek ubić sztywną pianę dodać cukier puder i budyń. Pianę wyłożyć na jabłka i zrobić ozdobne fale.

Piec ok. 40 minut w 180C do pięknego zrumienienia piany.

szarlotka_z_beza_2

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis