Wielkość porcji: kwadratowa blacha
Czas przygotowania: 3,5 godziny
Szarlotka z budyniem

Uwielbiam szarlotki, w tym jesiennym sezonie mam zamiar ich zrobić sporo, postanowiłam zacząć od tej z budyniem i się nie zawiodłam:). Może dlatego, że lubię jabłka, może dlatego, że lubię budyń, a może dlatego, że lubię połączenie budyń+jabłka. Ciasto wysokie, smaczne, choć mało słodkie. Tym razem w domu smakowało wszystkim:) Przepis pochodzi od Dorotus.


Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła/margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ponadto:

  • 1,5 kg jabłek (papierówki, ale ja dałam dużo mniej, niecały kilogram),
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy) + 4 łyżki cukru
  • 750 ml mleka
  • cukier puder - do posypania
  • kilka łyżek bułki tartej

Przygotowanie

Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Podzielić je na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.

Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (lub nieco większą, ciasto jest wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie - ja nie podpiekałam). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek).

Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyłożyć na cieście.

Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżki cukru. Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki.

Piec około 45 minut w temperaturze 200ºC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Oceń przepis