Wielkość porcji: tortownica 26 cm
Czas przygotowania: 1 - 2 godziny
Szarlotka z chmurką

Ciasto szarlotka z chmurką. Przepis na pyszne ciasto z jabłkami, pianką i kruszonką. Klasyczna szarlotka, szybka w przygotowaniu.  Znalezione na stronie Bake off.

Kruche ciasto:

  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 200g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Budyniowa beza:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

Jabłka:

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1 cytryna
  • 100 gr rodzynek
  • 200 gr orzechów włoskich
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • cynamon mielony
  • cynamon kora
  • pasta/ekstrakt z wanilii
  • koniak lub ciemny rum (około 1/3 szklanki)
  • kardamon

Przygotowanie

Ze składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, mocno schłodzić. Podpiec 60% na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

¾ jabłek pokrojone w kostkę poddusić na patelni do miękkości z rodzynkami podprażonymi orzechami i przyprawami (według uznania). Kiedy jabłka będą miękkie dodać resztę pokrojonych w kostkę surowych jabłek, wsypać cukier i delikatnie zrobić z niego karmel.

Po ubiciu na sztywno białek, powoli wsypywać drobny cukier cały czas ubijając na najwyższych obrotach, dodać ekstrakt. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania.

Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, przykryć pianką i zetrzeć resztę kruchego ciasta. Piec w 180 stopniach C przez 30 - 40 minut.

szarlotka z chmurką

szarlotka z chmurką

Oceń przepis