Wielkość porcji: tortownica ok. 28 cm
Czas przygotowania: ok. 4 godziny
Szarlotka z Misianki

Kruche ciasto i owoce. Te najbardziej popularne, wszędzie dostępne, nasze polskie jabłka. To lubię najbardziej. Ta szarlotka, podawana w cukierni w Warszawie, nie wiem jak smakuje, nie jadłam oryginału, ale bardzo smakowało mi ciasto które upiekłam w domu. Przepis z gazety „Szarlotki i ciasta z jabłkami”.


Ciasto:

  • ½ kg mąki
  • kostka masła (200 g)
  • 2 żółtka
  • filiżanka cukru
  • 2 łyżki kwaśniej śmietany
  • szczypta soli
  • białko jaja

Nadzienie:

  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • mielony cynamon
  • cukier waniliowy
  • cukier
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny

Przygotowanie

Jabłka obrać, przekroić na połówki i oczyścić z gniazd nasiennych. Przełożyć je do miski, posypać cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem (ilość według gustu), dodać skórkę z cytryny. Wymieszać, aby pokryć wszystkie jabłka. Przykryć i odstawić na 2 godziny.

Przygotować kruche ciasto: mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, śmietanę i sól. Szybko zagnieść, wyrobić i włożyć na 2 godziny do lodówki. Rozwałkować połowę ciasta, wyłożyć nim tortownicę. Posmarować je surowym roztrzepanym białkiem i ponakłuwać widelcem.

Piec 15 minut w temperaturze 160°C. Na podpieczonym cieście ułożyć jabłka, przykryć resztą rozwałkowanego ciasta, piec godzinę w temperaturze 160°C.

szarlotka z misianki2

Oceń przepis