Kruche ciasto i owoce. Te najbardziej popularne, wszędzie dostępne, nasze polskie jabłka. To lubię najbardziej. Szarlotka z Misianki to ciasto, podawane w cukierni w Warszawie, nie wiem jak smakuje, nie jadłam oryginału, ale bardzo smakowało mi ciasto które upiekłam w domu. Przepis z gazety „Szarlotki i ciasta z jabłkami”.
Ciasto:
- ½ kg mąki
- kostka masła (200 g)
- 2 żółtka
- filiżanka cukru
- 2 łyżki kwaśniej śmietany
- szczypta soli
- białko jaja
Nadzienie:
Przygotowanie
Jabłka obrać, przekroić na połówki i oczyścić z gniazd nasiennych. Przełożyć je do miski, posypać cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem (ilość według gustu), dodać skórkę z cytryny. Wymieszać, aby pokryć wszystkie jabłka. Przykryć i odstawić na 2 godziny.
Przygotować kruche ciasto: mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, śmietanę i sól. Szybko zagnieść, wyrobić i włożyć na 2 godziny do lodówki. Rozwałkować połowę ciasta, wyłożyć nim tortownicę. Posmarować je surowym roztrzepanym białkiem i ponakłuwać widelcem.
Piec 15 minut w temperaturze 160°C. Na podpieczonym cieście ułożyć jabłka, przykryć resztą rozwałkowanego ciasta, piec godzinę w temperaturze 160°C.