Wielkość porcji: kwadratowa forma
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Szarlotka z winem

U mnie jeszcze szarlotka,  chociaż powoli myślę już o piernikach. Ciasto ciekawe, z dodatkiem alkoholu, lubię takie. Dodatek wina jest dosyć spory, więc nie polecałabym tego ciasta podawać dzieciom, natomiast dla dorosłych ciasto jest świetne.


Kruche ciasto:

  • 200 g mąki
  • 80 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 jajko

Jabłka i budyń:

  • 1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych, u mnie szare renety)
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 1 szklanka białego wina
  • 100 g cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 60 g brązowego cukru
  • 60 g masła

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, wysypać na stolnice. Posiekać z masłem. Dodać jajko i szybko zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę. Schłodzić w lodówce przez pół godziny.

Po tym czasie wyłożyć ciasto o kwadratowej formy (o boku 20 – 22 cm), ponakłuwać widelcem i podpiec ok. 10 – 15 minut w temperaturze 180°C.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Sok i połowę szklanki wina wraz z cukrem zagotować. W pozostałej ilości wina rozprowadzić proszek budyniowy, a następnie dodać go do gotującej się mieszaniny, chwilę pogotować.

Następnie zrobić kruszonkę. Masło rozpuścić, dodać do niego pozostałe składniki i dobrze wymieszać.

Na podpieczony spód wyłożyć budyń, potem jabłka i na wierzch kruszonkę. Ciasto piec ok. godziny temperaturze 180°C.

szarlotka z winem 2

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis