Wielkość porcji: tortownica 21 cm
Czas przygotowania: 2 - 3 godziny
Szwarcwaldzki sernik świąteczny

Delikatny i lekki, słodycz przełamana kwaskowością wiśni. Bardziej jak deser niż sernik. Idealny na świąteczny stół. Przepis z bloga Moje Wypieki.


Spód:

  • 150 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (np. Oreo)
  • 40 g masła, w temperaturze pokojowej  lub roztopionego

Masę serowa:

  • 200 g półtłustego twarogu sernikowego (zmielonego)
  • 200 g śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 15 g żelatyny w proszku
  • 1/4 szklanki wody, wrzącej

Ponadto:

  • 2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 500ml wrzącej wody (o 1/2 mniej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu)
  • 300 g wiśni (świeżych lub mrożonych)

Przygotowanie

Ciastka i masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, mocno wcisnąć w dno i przyklepać, schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem wody i kremówki).

Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego przestudzenia.

W misie miksera umieścić twaróg i cukier puder, zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać wanilię i raz jeszcze zmiksować. Na sam koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować.*

W drugim naczyniu ubić śmietanę kremówkę, do otrzymania gęstego kremu. Stopniowo dodawać do masy serowej z żelatyną i wymieszać szpatułką.

Masę serową wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).

Galaretki wystudzić. Część wiśni wyłożyć na wierzch schłodzonego sernika. Zalać częścią galaretki. Odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie wyjąć z lodówki, wyłożyć kolejną warstwę wiśni, znowu wylać na nią niedużo galaretki. Po steżeniu wylać na wierzch resztę galaretki. /Dzięki temu wiśnie nie będą pływały przy wierzchu galaretki/.

Pozostawić na kilka godzin w lodówce.

* najlepiej do żelatyny dodać 1 łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać, powtórzyć kilka razy, następnie tak przygotowaną żelatynę dodać w całości do masy serowej; gdyby jednak się okazało, że w masie serowej zrobiły się grudki z żelatyny, należy ją podgrzać nad parą wodną lub w mikrofali i dokładnie wymieszać.

szwarcwaldzki sernik świąteczny

szwarcwaldzki sernik świąteczny

szwarcwaldzki sernik świąteczny

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis