Wielkość porcji: 1 tarta
Czas przygotowania: 2 - 3 godziny
Tarta czekoladowa z panna cottą i malinami

Przepis z Kwestii Smaku.


Kruchy spód czekoladowy:

  • 225 g mąki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 140 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody

Panna cotta:

  • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy + opcjonalnie ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • + ok. 500 g malin

Przygotowanie

Spód: Tortownicę o średnicy 25 cm posmarować masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, kakao, cukier i cukier wanilinowy. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, rozcierać palcami lub najlepiej miksować mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta, wówczas dodać jajko oraz wodę i krótko zmiksować lub ręką połączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę. W międzyczasie przygotować panna cottę (przepis poniżej).

Piekarnik nagrzać do 190°C. Ciasto rozwałkować na stolnicy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, dodatkowo podsypanych mąką. Odlepić górny arkusz od ciasta, przenieść je do formy papierem do góry. Odkleić papier i wylepić dno tortownicy ciastem (wykorzystać około 2/3 ciasta). Resztę ciasta przeznaczyć na boki (np. można wylepić je w taki sposób: uformować wałeczek o średnicy 4 mm o długości równej obwodowi tortownicy, wałeczek ułożyć przy brzegu tortownicy dociskając i przycisnąć go do brzegów. Następnie przycisnąć go palcem do ciasta znajdującego się już w formie, tak aby do niego przylgnął). Formę wstawić do lodówki na około pół godziny.

Dno podziurkować widelcem. Ciasto (dno i boki) okryć folią aluminiową, na dno wysypać obciążenie np. suchą fasolę (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez 13 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Panna cotta: żelatynę namoczyć w kilku łyżkach mleka. Do rondelka wlać mleko i śmietankę, dodać cukier i cukier wanilinowy, wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia i mieszając całkowicie rozpuścić żelatynę. Szybko ostudzić np. przelać do zimnego naczynia i wstawić je do zimnej wody z lodem, od czasu do czasu zamieszać.

Na ostudzony spód wylać tężejącą panna cottę. Wstawić do lodówki do stężenia. Gdy masa będzie już prawie stężała, ale jeszcze miękka, ułożyć maliny i wstawić z powrotem do lodówki.

tarta_z_panna_cotta_i_malinami_2

Oceń przepis