Wielkość porcji: 1 tarta
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Tarta czekoladowo – karmelowa

Ekstremalnie czekoladowe ciasto. Chyba najbardziej intensywne jakie jadłam. Jeden kawałek zaspokaja smak na czekoladę na długi czas. Dosyć wytrawny, pyszny deser dla prawdziwych czekoladoholików. Przepis z gazety „Ciasta z czekoladą”.


Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • szklanka kremówki
  • 45 g masła

 

Przygotowanie

Ciasto francuskie przyciąć do wielkość formy do tary i podpiec w temperaturze 200°C przez 10 – 15 minut (do zezłocenia).

Z cukru i niewielkiej ilości wody przygotować lekki karmel, dolać do niego masło i cały czas energicznie mieszając powoli wlewać podgrzaną kremówkę. W międzyczasie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy wszystkie składniki dobrze się połączą, zdjąć masę z ognia i, mieszając, powoli dolewać ją do rozpuszczonej czekolady. Powstałą masę wylać na upieczone i schłodzone ciasto, pozostawić do wystygnięcia.

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis