Wielkość porcji: 1 tarta
Czas przygotowania: 1 godzina
Tarta jabłkowa

Moja ulubiona tarta. Ekspresowa, awaryjna, na smutki. Wystarczy mieć w lodówce kilka podstawowych składników, żeby po krótkim czasie cieszyć się pysznym smakiem pieczonych jabłek otoczonych śmietankowym kremem, na francuskim cieście.


Składniki:

  • 3 – 4 jabłka
  • 200 ml kremówki
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • opakowanie ciasta francuskiego

Przygotowanie

Formę na tartę wyłożyć ciastem francuskim, nakłuć spód widelcem w kilku miejscach. Podpiec ciasto przez ok. 10 minut w temperaturze 170°C. W tym czasie obrać jabłka i pokroić je na plasterki. Połączyć i dokładnie wymieszać kremówkę, jajko, cynamon i cukier. Na podpieczonym spodzie ułożyć plasterki jabłek, zalać je śmietanowo – jajecznym kremem.

Piec w temperaturze 170°C przez 30 – 40 minut.

tarta z jablkami 2

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis