Wielkość porcji: 1 tarta
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
Tarta serowa z chałwą i orzechami

Bardzo chciałam dodać coś od siebie do Orzechowego tygodnia i udało mi się to w ostatnim dniu. Pyszna tarta o jesienno – zimowym smaku podbiła moje serce. Serdecznie polecam, pracy przy przygotowaniu nie ma dużo, ciasto można przygotować nawet bez użycia miksera, a efekt jest bardzo zadowalający.


Kruchy spód:

  • 150 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 250 g ricotty lub kremowego serka
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżka mąki

Masa chałowo – orzechowa:

  • 100 g chałwy
  • 5 łyżek śmietany kremówki
  • pół szklanki posiekanych orzechów

Polewa czekoladowa:

  • 20 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie

Wyrobić ciasto z mąki, masło, żółtka i cukru pudru.  Uformować kulę, schłodzić w lodówce przez pół godziny. Przygotować foremkę na tartę, posmarować ją masłem i wyłożyć ciastem. Wierzch posmarować powstałym białkiem. Podpiec kruchy spód przez ok. 15 minut w temperaturze 180°C.

Składniki masy serowej zmiksować (jeśli nie mamy miksera, najpierw ubić trzepaczką jajko, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać).

Na wystudzony spód wyłożyć masę serową  piec przez ok. 30 minut w temperaturze 180°C.

W tym czasie przygotować masę chałowo – orzechową. Chałwę rozkruszyć na drobne kawałki, dodać kremówkę i orzechy. Całość podgrzewać na ogniu ok. 5 minut. Lekko wystudzoną, ale nadal ciepłą masę rozprowadzić po ostudzonej tarcie.

Czekoladę rozpuścić z masłem. Jeszcze ciepłą polewą oblać ciasto robiąc ‘esy – floresy’.

Przed podaniem schłodzić.

tarta_serowa_z_chalwa_i_orzechami_2

tara_serwowa_z_chalwa_i_orzechami_3

Oceń przepis