Bardzo chciałam dodać coś od siebie do Orzechowego tygodnia i udało mi się to w ostatnim dniu. Pyszna tarta serowa z chałwą i orzechami o jesienno – zimowym smaku podbiła moje serce. Serdecznie polecam, pracy przy przygotowaniu nie ma dużo, ciasto można przygotować nawet bez użycia miksera, a efekt jest bardzo zadowalający.
Kruchy spód:
- 150 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- 100 g masła
Masa serowa:
- 250 g ricotty lub kremowego serka
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 łyżka mąki
Masa chałowo – orzechowa:
- 100 g chałwy
- 5 łyżek śmietany kremówki
- pół szklanki posiekanych orzechów
Polewa czekoladowa:
- 20 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie
Wyrobić ciasto z mąki, masło, żółtka i cukru pudru. Uformować kulę, schłodzić w lodówce przez pół godziny. Przygotować foremkę na tartę, posmarować ją masłem i wyłożyć ciastem. Wierzch posmarować powstałym białkiem. Podpiec kruchy spód przez ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
Składniki masy serowej zmiksować (jeśli nie mamy miksera, najpierw ubić trzepaczką jajko, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać).
Na wystudzony spód wyłożyć masę serową piec przez ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
W tym czasie przygotować masę chałowo – orzechową. Chałwę rozkruszyć na drobne kawałki, dodać kremówkę i orzechy. Całość podgrzewać na ogniu ok. 5 minut. Lekko wystudzoną, ale nadal ciepłą masę rozprowadzić po ostudzonej tarcie.
Czekoladę rozpuścić z masłem. Jeszcze ciepłą polewą oblać ciasto robiąc ‘esy – floresy’.
Przed podaniem schłodzić.