Wielkość porcji: 1 tarta
Czas przygotowania: 2 godziny
Tarta serowo – jagodowa

Kolejny powrót po przerwie. Ciężko mi się zmobilizować.

Najlepsze ciasto jakie ostatnio jadłam. Połączenie jagód i białego sera to połączenie idealne. Najlepiej upiec od razu podwójną porcję. Przepis znaleziony u Cudawianki.


Ciasto:

  • 130 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 56 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 80 ml mleka
  • 240 g jagód

Masa serowa:

  • 227g serka na serniki (trzykrotnie zmielony)
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 1 łyżka mąki pszennej

Kruszonka:

  • 45 g mąki pszennej
  • 65 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 56 g masła

Przygotowanie

Składniki na ciasto, takie jak: mleko, masło, jajko - wyjąć z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej.

Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, cukier i cynamon. Masło pokroić na małe kawałki. Rozdrabniać je palcami z suchymi składnikami do uzyskania kruszonki, odstawić.
Przygotować masę serową: w misce ukręcić mikserem ser, następnie dodać pozostałe składniki i zmiksować ponownie, odstawić.
Przygotować ciasto: miękkie masło zmiksować na puch. Stopniowo dodawać cukier i miksować razem. Następnie wbić jajko i wlać ekstrakt, ponownie zmiksować. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem i szczyptą soli. Wsypywać suche składniki na przemian wlewając mleko i miksować mikserem. Formę na tartę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć przygotowanym ukręconym ciastem. Na to rozsmarować masę serową, posypać owocami, na koniec posypać kruszonką.
Piec w 180 przez 1 godzinę, aż do suchego patyczka. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i trzymać w nim ciasto jeszcze przez pięć minut. Następnie wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić i dopiero kroić.

tarta serowo jagodowa 2

Oceń przepis