Wielkość porcji: 1 tarta
Czas przygotowania: ok. 3 godziny
Tarta Tatin

Szybka i bardzo pyszna klasyka wypieków. Tutaj kilka słów o historii, powiem tylko tyle, że warto spróbować. Przepis od Cudawianki. Zaczyna się wiosna, czas rabarbarów i truskawek, a ja narazie wolę jesienne jabłka ;).


Ciasto:

  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 225 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Farsz:

  • 75 g masła
  • 240 g cukru
  • 6 słodkich jabłek (średniej wielkości)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

Ciasto wyrobić ręcznie jak na kruche lub w malakserze. Miksować najpierw cukier puder z masłem pokrojonym w kostkę. Następnie dodać jajko i zmiksować. Dodać szczyptę soli i mąkę. Zmiksować po raz ostatni.
Ulepić kulę, owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Jabłka obrać, przekroić na pół, następnie każdą z połówek przekroić na 3 części, pozbywając się przy tym ogryzków.
Na patelnię włożyć pokrojone masło i wsypać cukier. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu około 5 minut. Wrzucić przygotowane jabłka i wsypać cynamon. Dusić razem od czasu do czasu mieszając, około 15 – 20 minut. Powinny w tym czasie się zezłocić. Lekko ostudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki na 5 minut przed wałkowaniem. Rozwałkować między dwiema foliami lub podsypując lekko mąką na okrąg trochę większy niż forma na tartę.
Gotowe jabłka przełożyć delikatnie na formę, polać płynem z patelni Następnie na farsz nałożyć rozwałkowane ciasto, wcisnąć w boki.
Piec przez 20 – 30 minut w 180°C, do zarumienienia się ciasta.
Wyjąć z piekarnika. Na formę położyć talerz, który następnie odwrócić tak, żeby farsz był na górze, a ciasto na dole.

tarta_tain_5

tarta_tain_4

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis