Wielkość porcji: 1 tarta
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Tarta z bakaliami

Powstała z potrzeby wykorzystania góry zalegających bakalii. Już dawno wpadła mi w oko na kotlet.tv. Zimowy smak, trochę na przekór lecie. Kruchy korpus (naprawdę kruchy i naprawdę dobry) wypełniony bakaliową bezą, pycha. Ciasto jest dosyć wysokie jak na tartę, więc lepiej użyć większej foremki. Ja wykorzystałam bakalie, które akurat miałam pod ręką i je przedstawiam, ale z pewnością będzie pysznie smakować ze wszystkimi. Tarta jest dosyć słodka, więc jeśli ktoś nie przepada za zbyt dużą ilością cukru w ciastach lepiej niech go zredukuje.


Kruchy korpus:

  • 250 g mąki
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki wody

Bakaliowa beza:

  • 80 g suszonych moreli
  • 10 g suszonej żurawiny
  • 120 g orzechów włoskich
  • 20 g migdałów
  • 60 g suszonych śliwek
  • 70 g płatków owsianych
  • 25 ml wódki
  • 3 białka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki mleka

Przygotowanie

Zmieszać mąkę, cukier oraz posiekane masło. Wbić jajko, dodać szczyptę soli i wodę. Zanieść ciasto. Wstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i ułożyć je w foremce na tartę (albo wylepić foremkę okruchami ciasta). Na ciasto położyć pergamin, a na niego groch lub fasolę. Piec przez 10 minut w temperaturze 200°C.

Pokroić bakalie na mniejsze części, a następnie zalać je wódką. Białka ubić z cukrem pudrem, a żółtka ze zwykłym cukrem. Do białek dodać żółtka, bakalie, płatki owsiane, cynamon i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć na ówcześnie przygotowany kruchy spód.

Piec 30 minut w temperaturze 200°C, aż do zarumienienia wierzchu. Studzić w piekarniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Oceń przepis