Wielkość porcji: 1 tarta
Czas przygotowania: ok. 2,5 godziny
Tarta z budyniem i malinami

Klasyczne, proste połączenie. Kruche, maślane ciasto, domowy budyń i kwaśne owoce. Jest idealnie. Potrzebuję ostatnio sprawdzonych, domowych ciast. A moja ochota na domowy budyń jesienną porą jest dopiero obudzona… Uproszczony przepis z Moich Wypieków.


Kruchy spód:

  • 190 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g masła, zimnego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko

Domowy budyń waniliowy:

  • 500 ml mleka
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 5 żółtek
  • 80 g cukru
  • 30 mąki pszennej
  • 35 g skrobi ziemniaczanej

Ponadto:

  • 500 g malin

Przygotowanie

Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtko, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut minut.

Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).

Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 8 – 10 minut, do zarumienienia i wypieczenia spodu. Wyjąć, wystudzić.

Przygotować budyń. Otrzymaną mieszankę wlać do ugotowanego mleka, wymieszać. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszając. Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, do zgęstnienia kremu. Zdjąć z palnika i wystudzić – przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała kremu (nie mieszając).

W większym garnuszku zagotować mleko z wanilią. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast odstawić na bok.

Cukier utrzeć z żółtkami do otrzymania jasnego, puszystego kremu (np. mikserem z trzepaczkami ubijania białek), wsypać wymieszane mąki i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. Dodać 100 ml wrzącego mleka i zmiksować.

Delikatnie ciepły krem budyniowy rozprowadzić na wystudzonym spodzie. Na wierzchu poukładać maliny. Schłodzić przez 2 – 3 godziny w lodówce.

 

Tarta z budyniem i malinami

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis