Wielkość porcji: 1 tarta
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Tarta z creme patissiere i truskawkami

Uwielbiam creme patissiere. Lekki, waniliowy, budyniowy krem. A jego połączenie z kruchym ciastem i truskawkami smakuje naprawdę rewelacyjnie. Przepis na creme patissiere Pierra Herme, znaleziony tutaj.


Kruche ciasto:

  • 200 g mąki
  • 80 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 jajko

Creme patissiere:

  • 2 laski wanilii
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • 120 g cukru
  • 500 ml pełnotłustego mleka
  • 6 żółtek
  • 50 g masła o temperaturze pokojowej
  • + 250 g truskawek

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, całość posiekać z masłem. Dodać jajko i zagnieść ciasto (nie dłużej niż do dokładnego połączenia składników). Schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę, ponakłuwać widelcem. Piec w 175°C przez ok. 30 minut.

Wykonać creme patissiere. Wanilię przekroić wzdłuż, wyskrobać miąższ. Do rondelka o grubym dnie wsypać mąkę ziemniaczaną i połowę cukru. Mieszając trzepaczką, połączyć ze stopniowo dolewanym mlekiem. Dodać laski wanilii i wydrążony miąższ. Ciągle mieszając, doprowadzić mleko do wrzenia i przecedzić do większego rondelka.
Do dużej miski włożyć żółtka i pozostały cukier. Ubijać przez 3 minuty, aż masa zbieleje i będzie puszysta. Mieszając trzepaczka, połączyć ze 100 ml gorącego mleka (ja nie łączyłam z mlekiem, tylko ubite żółtka dodałam bezpośrednio do mleka).
Wlać do rondelka z pozostałym mlekiem i mieszając, na wolnym ogniu, doprowadzić do wrzenia.
Gdy krem zgęstnieje, przelać do miski. Miskę wstawić do większego naczynia napełnionego kostkami lodu. Gdy krem ostygnie do temperatury 50 stopni, dodać masło i mieszać, aż krem wchłonie masło i będzie gładki.

Gdy krem wystygnie wypełnić nim ciasto. Schłodzić (kilka godzin lub całą noc). Przed podaniem ułożyć przepołowione truskawki.

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis