Wielkość porcji: 1 tarta
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Tarta z gruszkami i czekoladą

Do tej pory nie miałam ulubionego ciasta kruchego. Do tej pory. To które podpatrzyłam u Truskawkowej Ani wydaje się być idealne. Na tym cieście położyłam posiekaną czekoladę, zalałam ją sosem ze śmietanki i jajek, ułożyłam gruszki. I tak powstała najlepsza tarta jaką do tej pory jadłam. Najlepsza na ciepło, chociaż jak wystygła również mi bardzo smakowała. Przepis podała Hania z Galerii potraw, piekła je również Ania zmieniając lekko przepis i ja upiekłam z tymi modyfikacjami.


Kruche ciasto:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko

Nadzienie:

  • 115 g startej czekolady deserowej
  • 3 - 4 gruszki
  • 125 ml kremówki
  • 2 jajka
  • trochę soku z cytryny

Przygotowanie

Składniki kruchego ciasta połączyć w całość i chwilę zagniatać. Schłodzić w lodówce ½ godziny. Po tym czasie wylepić foremkę na tartę ciastem. Piec 15 minut w temperaturze 200°C.

W tym czasie obrać gruszki, przeciąć na pół i usunąć z nich gniazda nasienne. Naciąć je kilkukrotnie wzdłuż i skropić skokiem z cytryny.

Jajka zmiksować, dodać do nich kremówkę i nadal chwilę miksować. Na podpieczony kruchy spód rozłożyć posiekaną czekoladę. Ułożyć na niej gruszki. Sosem powstałym z jajek i kremówki zalać czekoladę (omijając gruszki). Piec 30 minut w temperaturze 180°C.

tarta z gruszkami i czekolada 2

Oceń przepis