Wielkość porcji: 1 tarta
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Tarta z jabłkami i płatkami owsianymi

Można wymyślić nieskończoną ilość przepisów na tartę z jabłkami. Ten przepis oprócz jabłek i kruchego ciasta ma wiele innych składników, które sprawiają, ze ciasto jest bogate w smaku. Bardzo mi posmakowała, pomimo diety zjadłam zdecydowanie za dużo kawałków. Co więcej, zaraz wybieram się po następny ;). Przepis z gazety „Szarlotki i serniki”, kruche ciasto z mojego przepisu.


Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 80 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 jako

Masa kremowa:

  • 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko

Masa jabłkowa:

  • 4 jabłka typu szara reneta
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 1 jako
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie

Składniki na ciasto zagnieść i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie wyłożyć nim foremkę na tartę i podpiec przez 15 minut w temperaturze 200°C.

Składniki masy kremowej dokładnie połączyć i wyłożyć je na podpieczony spód.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i poddusić. Na rozgrzanym maśle zarumienić płatki. Wbić żółtko, ostudzić. Na końcu dodać miód i ubite na sztywną pianę białko, delikatnie wymieszać.

Jabłka wyłożyć na masę kremową, przykryć masą z płatkami owsianymi. Piec przez 45 minut w 180°C.

tarta z jablkami i platkami owsianymi 2

tarta z jablkami i platkami owsianymi 3

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis