Wielkość porcji: tatra 26 cm
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Tarta z rabarbarem

W taką pogodę najbardziej ma się ochotę na owoce i lekkie desery. Dlatego właśnie lubię tarty. Maksymina ilość owoców przy minimalnej ilości ciasta. Do tej pory nie znalazłam jeszcze doskonałego przepisu na kruche ciasto do tarty, ten przepis nie jest zły, ale ideału będę szukać dalej. Więcej zastrzeżeń nie mam, jeśli ktoś tylko lubi rabarbar to ta tarta z pewnością mu posmakuje. Bo jak ma nie smakować, skoro na liście produktów są migdały, masło, śmietanka, owoce. Przepis znaleziony u Liski.


Owoce:

  • 600 g rabarbaru - tę ilość należy obrać i pokroić na 2 cm kawałki
  • 60 g cukru pudru

Spód:

  • 90 g masła miękkiego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 25 ml zimnego mleka lub wody
  • 125 g mąki

Masa:

  • 1 jajko
  • 75 g cukru pudru
  • 25 g mleka
  • 25 g słodkiej śmietanki
  • 25 g mielonych migdałów
  • 55 g oziębionego masła

Przygotowanie

Rabarbar włożyć do miski, zasypać cukrem i odstawić na minimum 8 godzin. W tym czasie rabarbar puści sok i zmięknie. Odcedzić go na sitku.

Wszystkie składniki spodu rozcieramy w misce do uzyskania okruchów. Odstawiamy. Okrągłą formę do tart lub tortownicę o średnicy 26 cm wylepiamy ciastem. Chowamy do lodówki na ok. 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180°C. Wyjąć tortownicę z ciastem, na wierzchu ułożyć papier do pieczenia i wypełnić formę suchą fasolą lub kulkami do pieczenia (chodzi o to, by ciasto podczas pieczenia się nie podnosiło). Wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Wyjąć papier z kulkami i na podpieczony spód wyłożyć odcedzony rabarbar.

Jajko utrzeć z cukrem. Dodać mleko, śmietanę i migdały i wmieszać masło pokrojone na małe kawałeczki. Całość wlać na rabarbar i ponownie wstawić do piekarnika na ok. 20 - 30 minut - do czasu zrumienienia. Po upieczeniu można ciasto posypać dodatkowym cukrem (ok. 50 gram).

tarta z rabarbarem 2

Oceń przepis