Wielkość porcji: 1 tarta
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Tarta z wiśniami

Ostatnio doszłam do wniosku, że świeże owoce + kruche ciasto w postaci tarty to najlepsze połączenia. Proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne. Ta tarta to nasz domowy hit, dawno żadne ciasto nie zniknęło w tak krótkim czasie i nie zebrało tylu pochwał. Szczególnie zadowolona jestem z kruchego ciasta, które nie namaka od owoców i jest naprawdę smaczne.


Kruche ciasto:

  • 200 g mąki
  • 80 g masła
  • 40 g cukru pudu
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 400 g wiśni
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki mielonych migdałów

Przygotowanie

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, całość posiekać z masłem. Dodać jajko i zagnieść ciasto (nie dłużej niż do dokładnego połączenia składników). Schłodzić w lodówce przez godzinę.

¾ ciasta wyłożyć foremkę na tartę, resztę schłodzić. Ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec ok. 15 minut w 175°C.

W tym czasie zmieszać masło, cukier, mąkę i mielone migdały. Na podpieczony spód wyłożyć przygotowaną masę, na którą następnie wyłożyć wiśnie. Z reszty ciasta wyciąć paski i układać je na wierzch,tak aby tworzyły kratkę.

Całość piec ok. 30 minut w 175°C.

tarta z wisniami2

Oceń przepis