Wielkość porcji: 12 - 14 sztuk
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Tartaletki pomarańczowe

Dziś będzie zimowo, świątecznie i pomarańczowo. Święta coraz bliżej, zimowe przepisy są na topie. Zima kojarzy mi się mocno z pomarańczami. Dzisiaj przedstawiam przepis na tartaletki wypełnione pysznym pomarańczowym kremem, który znajduje się w kakaowych korpusach. Wesołych Świąt!


Kakaowe ciasto:

  • 225 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 140 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody

Pomarańczowy krem:

  • 150 g świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • skórka otarta z dwóch pomarańczy
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 80 g cukru
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • pomarańcza

Przygotowanie

Wszystkie sypkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, połączyć z masłem, jajkiem i wodą. Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić minimum pół godziny.

Po tym czasie rozwałkować ciasto, wyciąć koła w kształcie foremek i wylepić nimi dokładanie każdą z foremek, ciasto ponakłuwać. Piec w temperaturze 180°C przez 20 minut.

Żółtka roztrzepać dokładnie z jajkiem. Dodać sok pomarańczowy, skórkę, cukier i mąkę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia masy.

Masło zmiksowac na puch, dodawać stopniowo, po łyżce, wystudzoną masę. Przełożyć ją do upieczonych spodów. Schłodzić.

Przed podaniem na każdej tartince położyć plaster obranej pomarańczy.

Oceń przepis