Wielkość porcji: 1 keksówka
Czas przygotowania: kilka godzin
Tatterowiec

Tatterowiec zyskał sobie uznanie wśród wielu domowych piekarzy. Wielu piekło go zmieniając rodzaje mąk, dodając ulubione przyprawy lub ziarna. Długo zwlekałam z upieczeniem tego chleba, nie wiem dlaczego. Zmobilizowało mnie dopiero kolejne zadanie WP po godzinach, które polegało na wspólnym upieczeniu tatterowca właśnie. Ja zrobiłam wersję klasyczną, nic nie zmieniałam w oryginalnym przepisie.


Składniki:

  • 400 g zakwasu żytniego razowego płynnego (np. 150%)
  • 150 ml wody
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 300 g mąki pszennej chlebowej zwykłej lub Manitoby
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1 łyżeczka demerary (lub zwykłego cukru)

 

Przygotowanie

Wszystkie składniki wymieszać (ciasto jest lepkie i luźne). Zostawić do wyrośnięcia na godzinę.

Powtórnie krótko wymieszać, przełożyć do foremki chlebowej wysmarowanej oliwa i wysypanej otrębami lub płatkami żytnimi. Posmarować wierzch ciasta chlebowego oliwą, zakryć naoliwioną folią i zostawiam do ponownego wyrośnięcia (ma rosnąć powoli, kilka godzin). Pilnuje żeby nie przerosło. Przed pieczeniem posypać makiem, otrębami, nasionami kolendry lub płatkami żytnimi.  Foremkę z chlebem wsunąć do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 200°C i piec godzinę.

Gdy piekarnik dobrze się nagrzeje (osiągnie temperaturę 200°C), chleb i ścianki pieca spryskać wodą. Można również po godzinie dopiekać bez formy.

tatterowiec 3

tatterowiec

Oceń przepis