Wielkość porcji: tort 22 cm
Czas przygotowania: 2 - 3 godziny
Tort chałwowy

Pyszny, intensywny w smaku tort chałwowy. Przeplatają się w nim smaki chałwy, wiśni i orzechów. Tort jest z tych ciężkich, jeden kawałek wystarczy żeby się nasycić. Upiekłam go na urodziny mamy, bardzo jej smakował, tak jak i reszcie rodziny. Przepis z bloga Moje Wypieki.


Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki kakao

Masa chałwowa:

  • 2 jajka, wyszorowane i wyparzone
  • 125 g masła, o temperaturze pokojowej
  • 125 g margaryny, o temperaturze pokojowej
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 35 dag ulubionej chałwy, pokruszonej
  • 2 łyżki likieru kawowego

Ponadto do przełożenia:

  • 1 szklanka czekowiśni (lub gęsta konfitura wiśniowa/dżem wiśniowy zmieszany z kakao)

Do nasączenia:

  • 100 ml likieru kawowego
  • 100 ml mocnej herbaty

Do dekoracji:

  • 1 szklanka posiekanych drobno orzechów laskowych lub włoskich, podpieczonych
  • 100 g chałwy, pokruszonej

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać z kakao, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.
Przygotować masę. Masło i margarynę utrzeć mikserem na jasną i puszystą masę.
Jajka (w całości) wbić do blaszanej niedużej miseczki razem z cukrem. Ubić je na parze. W tym celu przygotować większy garnek z wrzącą wodą, jak do kąpieli wodnej (postawić go na palniku) i lekko podgrzewać przez cały czas, by woda parowała. Na nim postawić miskę z jajkami i cukrem, tak by nie dotykała powierzchni wody. Ubijać białka z cukrem mikserem na wysokich obrotach (przystawką do ubijania białek). Masa jajeczna powinna podwoić objętość, stać się jasna, puszysta i gęściejsza. Odstawić do przestudzenia, najlepiej do miski z zimną wodą.
Tak ubite jajka dodawać niewielkimi porcjami do masła, cały czas ubijając. Pod koniec ubijania dodać likier. Dodać chałwę i wymieszać.
Krem przełożyć do naczynia i włożyć do lodówki, by trochę stężał (będzie zbyt rzadki do przekładania tortu).
Masy chałwowej wystarczy na dwukrotne przełożenie tortu lub – jak w przypadku tego tortu – na jedno przełożenie, pokrycie wierzchu i boków.
Czekowiśnię podgrzać (jeśli jej nie mamy, użyjmy najlepszą domową konfiturę wiśniową z dużą ilością wiśni wymieszaną z 1 łyżką kakao), wystudzić.
Likier kawowy i herbatę wymieszać.
Orzechy i chałwę wymieszać.
Przygotowanie tortu:
Jeden blat tortu położyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu. Na niego wyłożyć trochę mniej niż połowę masy chałwowej. Przykryć drugim blatem i naponczować. Na niego wyłożyć czekowiśnię, wyrównać. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym, naponczować. Wierzch i boki posmarować resztą masy chałwowej. Ozdobić orzechami wymieszanymi z chałwą. Schłodzić przez kilka godzin.

tort chalwowy 2

tort chalwowy 3

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis