Wielkość porcji: tortownica 21 cm
Czas przygotowania: 2 godziny
Tort czekoladowy z wiśniami

Torty to mój słaby punkt. Większość, jakie do tej pory upiekłam okazały się porażką. Mam tortowy kompleks, który staram się przezwyciężyć. Ten tort czekoladowy z wiśniami jest inny, bo udany. Lekki czekoladowy mus i winne wiśnie to udane połączenie. Zmodyfikowałam przepis Asi z Kwestii smaku.


Biszkopt:

  • 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka
  • 200 g cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 2 pełne łyżki kakao

Mus czekoladowy:

  • 250 g sera mascarpone
  • 100 g ciemnej czekolady (minimum 64% kakao)
  • 350 ml śmietany do deserów 36% lub śmietanki kremowej 30%, zimnej
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Nasączenie:

  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 6 łyżeczek zaparzonej mocnej herbaty z cytryną

Dodatkowo:

  • 400 g wiśni
  • 6 łyżek zmiksowanej konfitury wiśniowej
  • 6 pokruszonych ciastek owsianych z czekoladą

Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180°C. Na dno tortownicy o średnicy 21 cm położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Dno i boki posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.

Żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana (ale niekoniecznie idealnie sztywna). Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiać razem do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać.

Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać 1/3 mieszaniny mąki z kakao i bardzo delikatnie połączyć szpatułką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypać kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą mąką. Całą masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Piec przez 35 minut.

Czekoladę połamać na kosteczki, roztopić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą (nie gorącą!) połączyć za pomocą łyżki z serem mascarpone. Zimną śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem, wmieszać ją delikatnymi ruchami szpatułki do masy czekoladowej. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.

Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce. Po całkowitym wystudzeniu przekroić go na 3 poziome blaty. Każdy skropić mieszanką 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii i 2 łyżeczkami herbaty. Pierwszy dolny krążek położyć na paterze i ułożyć na nim wiśnie, skropić połową zmiksowanej konfitury a na wierzchu rozsmarować 1/3 musu czekoladowego. Przykryć drugim krążkiem, ułożyć kolejną warstwę wiśni, polać konfiturą i rozsmarować 1/3 musu czekoladowego. Położyć ostatni krążek, a pozostałym musem czekoladowym posmarować wierzch tortu, pozostawiając około 3 łyżek na boki.

Posmarowane musem boki tortu obłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

tort czekoladowy z wisniami 2

Oceń przepis

No Comments Yet.

Leave a comment