Wielkość porcji: tortownica 24 cm
Czas przygotowania: 2 - 3 godziny
Tort czekoladowy

Okazja specjalna, więc trzeba było upiec wyjątkowy tort. 70 urodziny babci nie zdarzają się przecież codziennie. Padło na tort czekoladowy z białą i gorzką czekoladą. Nie obyło się bez problemów (biszkopt musiałam piec drugi raz, a ciemna masa lekko się zważyła) ale efekt końcowy i smak był zadowalający. Tort nie jest bardzo słodki, raczej ciężki i elegancki. Wykonanie mas może być trochę problematyczne, ale zaznaczyłam na co zwrócić uwagę. Polecam. Przepis od Agaty, biszkopt od Dorotus. Zwiększyłam proporcję na większą tortownice, więc podaje ilości jakich ja użyłam.


Biszkopt kakaowy:

  • 7 jajek
  • 230 g cukru
  • 150 g mąki pszennej (tortowej)
  • 60 g kakao

Jasna masa:

  • 150 g białej czekolady
  • 375 g mascarpone
  • 300 g słodkiej śmietanki 30%

Ciemna masa:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 375 g mascarpone
  • 300 g słodkiej śmietanki 30%

Do nasączenia:

  • ok. 60ml mocnej ostudzonej kawy
  • 40 ml alkoholu (wódka, wiśniówka)

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Mąkę i kakao wymieszać, przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie ‘przebić’). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać do ciasta, by składniki się połączyły. Składniki wmieszać szpatułką, bardzo delikatnie.

Tortownicę o średnicy 23 – 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia.

W tym czasie przygotowujemy masy. Obie robimy tak samo.
Czekoladę w średniej wielkości misce rozpuścić na parze, wystudzić. Stopniowo, po łyżce dodawać mascarpone (wcześniej ogrzany do temperatury pokojowej), delikatnie miksując aż powstanie jednolita masa (miksujemy możliwie jak najkrócej).
Śmietankę ubić w osobnym naczyniu (musi być mocno schłodzona), stopniowo dodawać ją do masy serowo – czekoladowej, jednocześnie miksując (ponownie staramy się jak najkrócej miksować).
Po ¼ masy jasnej i ciemnej odłożyć, wstawić do lodówki.

Składniki nasączu wymieszać.
Gdy biszkopt całkowicie wystygnie, przekroić go na 3 blaty. Spód ułożyć na paterze, nasączyć połową płynu, wyłożyć jasną masę.
Przykryć drugim plackiem, nasączyć, wyłożyć ciemną masę.
Ciemną masą posmarować boki tortu. Jasną wyłożyć na wierzch. Dowolnie udekorować.
Wstawić do lodówki (tort jest najlepszy po całodobowym leżakowaniu).

tort_czekoladowy

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis