Wielkość porcji: tortownica 22 cm
Czas przygotowania: ok. 2 godziny
Tort jagodowy

Lekki i smaczny i prosty tort jagodowy, który upiekłam sobie jeszcze w lipcu z okazji obrony magisterki. Tęsknie już za jagodami. Zdjęcie jest tylko jedno, nienajlepsze,  ocalałego ostatniego kawałka, reszta tortu została zjedzona w błyskawicznym tempie, ale w ogóle się temu nie dziwie – jagody, bita śmietana i kakaowy biszkopt muszą smakować świetnie.


Kakaowy biszkopt (od Dorotus):

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej minus 2 łyżki
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao

Masa śmietanowa:

  • 660 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • + 300 g jagód

Poncz:

  • ¼ szklanki rumu
  • ¾ szklanki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki i kakao wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 blaty.

Kremówkę dobrze schłodzić (można wstawić ją do zamrażalnika na kilkanaście minut), a następnie ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i cukier puder, dokładnie wymieszać. Masę schłodzić.

Składniki ponczu wymieszać.

Jedną część biszkoptu ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 ponczu, wyłożyć 1/3 masy oraz część jagód. Przykryć drugą częścią biszkoptu i ponownie naponczować, wyłożyć masę i jagody. Z trzecią częścią postąpić analogicznie.

 

Oceń przepis