Wielkość porcji: tortownica 24 cm
Czas przygotowania: 2,5 godziny
Tort Szwarcwaldzki

Tort urodzinowy dla taty. Mój pierwszy tort. Wprawdzie pod względem wizualnym nie jest to mistrzostwo świata wśród tortów, ale mi i tak się podoba;). No i był pyszny. Najlepszy drugiego dnia, kiedy biszkopty dostatecznie zmiękły i bita śmietana stężała przez noc w lodówce. Zebrałam za niego sporo pochwał. Cytuję za Dorotus:


Ciasto:

  • 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 6 dużych jajek, osobno białka i żółtka
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Syrop do nasączenia blatów:

  • 75 ml soku z wiśni (może być z kompotu, może być syrop z wiśni z puszki – u mnie kompot)
  • 75 ml likieru wiśniowego

Masa wiśniowa:

  • 150 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 ml likieru wiśniowego
  • 700 g wiśni świeżych, zamrożonych (po odsączeniu wody) lub z kompotu, syropu, itp.

Ponadto:

  • około 750 ml – 1l śmietany kremówki (30%) na przełożenie i ozdobienie
  • 4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Masło zmiksować z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, aż do gładkości. Kolejno i powoli wbijać żółtka i cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić z solą na sztywno, delikatnie wmieszać do gęstej, czekoladowej mikstury. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 170ºC około 30 – 40 minut (nawet krócej, do tzw. suchego patyczka). Ostudzić, przekroić wzdłuż na 3 blaty. Można również upiec osobno 3 blaty (ja tak zrobiłam), każdy blat piecze się około 12 minut i nie ma problemu z przekrojeniem ciasta na 3 równe części.

Składniki syropu wymieszać.

Wszystkie składniki masy wiśniowej dobrze wymieszać (oprócz wiśni), podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na sam koniec dodać wiśnie, wymieszać delikatnie, odstawić do wystygnięcia.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

Na paterę położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć syropem (50 ml). Na niego wyłożyć połowę masy z wiśni, 1/4 bitej śmietany. Przykryć kolejnym blatem, znów nasączyć (kolejne 50 ml), wyłożyć resztę masy wiśniowej, kolejną część bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem ciasta, lekko przyciskać, nasączyć (ostatnie 50 ml).
Tort z wierzchu i po bokach udekorować resztą bitej śmietany, ozdobić wiśniami (mogą być czereśnie koktajlowe – moje jak widać, niestety tylko z kompotu) oraz wiórkami czekolady. Przechowywać w lodówce.

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis