Wielkość porcji: 1 bohenek
Czas przygotowania: 5 godzin
TPM Sourdough

Pierwszy chleb upieczony w ramach Weekendowej Piekarni po godzinach ale na pewno nie ostatni, teraz będę nadrabiać zaległości. Bardzo się starałam piekąc ten chleb i myślę, że wyszedł mi całkiem fajny. Skórka nie za gruba, chrupiąca (poczytałam u Tatter o pieczeniu z parą i stosując się do rad, widzę znaczną różnicę w porównaniu do chlebów wcześniej pieczonych), miąższ chyba przyzwoity, może odrobinę zbyt gliniasty, ładnie wyrósł. Jedyne co mi się nie udało to nacięcia. Zrobiłam krzyż żyletką, ale to nic nie dało, bo ciasto pękło z boku, dając sporych rozmiarów "odnogę". A w smaku pyszny, tu nie ma powodów do narzekań:) Biorąc pod uwagę fakt, że jest to dopiero ok. dziesiąty upieczony przeze mnie chleb myślę, że nie jest źle.


Składniki:

  • 200 g zakwasu żytniego razowego (100% hydracji)
  • 290 g wody
  • 400 g białej pszennej mąki chlebowej
  • 100 g pszennej mąki razowej
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant (opcjonalnie - ja nie dałam)
  • 12 g soli

 

Przygotowanie

1. Mieszanie.

Zaczyn wymieszać z mąka i wodą (ewentualnie drożdżami). Zostawić na 20 minut. Następnie dodać sól i zagnieść gładkie, delikatnie lepkie ciasto.

2. Pierwsza fermentacja i składanie.

Zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny w temp 24°C, składając ciasto raz po godzinie.

3. Formowanie.

Ukształtować okrągły bochenek i złączeniem w górę włożyć do koszyka. Kosz wsunąć do dużej foliowej torby.

4. Ostatnia fermentacja.

Ostatnia fermentacja powinna zając ok. 1 1/2 godziny.

5. Pieczenie.

Piec z kamieniem rozgrzać do 250°C. Nacięty bochenek wsunąć do naparowanego pieca i piec z parą przez 10 minut. Temperaturę pieca zmniejszyć do 230°C i piec jeszcze 25 minut.

Przed pokrojeniem chleb należy dobrze wystudzić.

chleb firmowy 2

 

Oceń przepis