Wielkość porcji: kilkanaście porcji
Czas przygotowania: kilka godzin
Trójwarstwowy deser truskawkowy

Znowu truskawki, już przedostatni raz. Jeszcze z nich korzystam, chociaż już bardzo rzadko można je spotkać na targu. Kolejny deser truskawkowy, świetny na upały. Niestety miałam lekkie problemy z galaretką, więc nie prezentuje się najlepiej, na szczęście nie wpływa to na smak. Przepis z bloga Czym pachnie u Żaków.


Składniki:

  • ok. 1 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 500 ml śmietanki kremowej
  • cukier puder
  • sok z 1 1/2 cytryny
  • 4 łyżki żelatyny

 

Przygotowanie

Truskawki obrać i podzielić na trzy części: 400 g, 400 g, 200 g.
Pierwszą część ułożyć na dnie miski i zalać galaretką (jedną) przygotowaną z minimalnie mniejszej ilości wody, niż ta, proponowana na opakowaniu. Wstawić do lodówki i zaczekać, aż stężeje.
Drugą część truskawek zmiksować z jogurtem i cukrem, w ilości wedle upodobań. Galaretkę rozpuścić w szklance wody, z dwoma łyżkami żelatyny, dokładnie wymieszać z masą truskawkową. Wylać na poprzednią warstwę, zostawić do stężenia.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem i sokiem z cytryny. Dwie łyżki żelatyny rozpuścić w małej ilości wody. Wymieszać ze śmietaną. Na zastygniętej warstwie masy jogurtowej ułożyć ostatnią porcję truskawek, zalać śmietaną. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc.

deser_truskawkowy_2

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis