4/5 (1)
Wielkość porcji: duża prostokątna forma
Ucierane ciasto z twarogiem i owocami

Proste, codzienne ciasto z wykorzystaniem owoców sezonowych. Urozmaicone warstwą twarogu. Lubię takie proste wypieki piec w trakcie tygodnia, zawsze świetnie pasują do kawy. Ucierane ciasto z twarogiem i owocami to świetna pozycja dla tych, którzy w przygotowaniu ciast cenią prostotę i szybkość przygotowania. Ja użyłam wiśni i moreli, które pokroiłam na mniejsze części, ale zachęcam też do użycia innych letnich owoców.


Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 3 jajka
  • 100 ml oleju
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Twaróg i owoce:

  • 350 g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 300 - 400 g letnich owoców (u mnie wiśnie i morele pokrojone w kostkę)

Przygotowanie

Godzinę przed przygotowaniem ciasta jajka, ser i olej wyjąć z lodówki, aby mogły nabrać temperatury pokojowej.

Żółtka oddzielić od białek. W misie miksera biała ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Miksować aż do uzyskania gęstej piany i rozpuszczenia cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku i nadal miksować, na wolnych obrotach miksera. Następnie wlać olej i krótko zmiksować - tylko do połączenia się składników.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodawać stopniowo, po łyżce, do ciasta, i miksować na wolnych obrotach miksera.

Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach ok. 30 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przełożyć ciasto do formy i wyrównać.

Twaróg, żółtko, cukier oraz cukier waniliowy wymieszać krótko mikserem - tylko do połączenia składników. Masę serową wyłożyć łyżką na cieście, delikatnie rozprowadzić, nie musi być bardzo równo.

Przygotować owoce: umyć, wydrylować, wyszypułkować lub pokroić na mniejsze części - w zależności od owoców. Ułożyć je na wierzchu ciasta.

Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Przed podaniem wystudzić.

 

Ucierane ciasto z twarogiem i owocami Ucierane ciasto z twarogiem i owocami

Ucierane ciasto z twarogiem i owocami

 

Oceń przepis

No Comments Yet.

Leave a comment