Wielkość porcji: 1 opakowanie wafli
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Wafle kakaowe

Wafle kakaowe. Klasyka. Najlepsze wafle to te z przepisu mojej babci, a zaraz po nich właśnie te. Przygotowanie zajmuje chwilę i jest naprawdę proste. Masy wyszło mi trochę za mało, więc jedną warstwę zastąpiłam powidłami śliwkowymi. Jeśli wolicie przekładać wafle większą ilością masy najlepiej zróbcie 1,5 porcji. Przepis z Kotlet.tv.


Składniki:

  • paczka wafli
  • ok. 250 g masła roślinnego lub masła
  • 3/4 – 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • pół szklanki mleka w proszku
  • 2 – 4 łyżki mleka

 

Przygotowanie

Masło roztopić w rondelku. Dodać cukier i mleko, mieszać aż cukier się rozpuści. Podgrzewać delikatnie na małym ogniu, mieszając. Następnie dodać kakao i zdjąć z ognia.

Dodać mleko w proszku i delikatnie wymieszać aż do uzyskania jednorodnej konsystencji.

Smarować wafle i przekładać jeden po drugim. Przycisnąć deską i schować do lodówki na co najmniej pół godziny. Kroić ostrym nożem.

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis