Wafle przekładane mojej babci. Najlepsze na świecie. Gdy ktoś mówi: wafle, mam przed oczami właśnie takie. Potrzebny jest do nich dżem mirabelkowy, wiem, że bardzo mało osób robi taki dżem, ale myślę, że można go zastąpić innym kwaśnym dżemem.
Składniki:
- 1 paczka kwadratowych wafli
- słoiczek dżemu mirabelkowego
- masa (z poniższego przepisu)
Masa:
- 200 g masła
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mleka
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- ½ łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie
Do mąki pszennej dodawać powoli pół szklanki mleka, mieszając aby nie zrobiły się grudki. Dodać mąkę ziemniaczaną dalej mieszając. Pozostałą połowę szklanki mleka zagotować, a następnie dodać mleko z mąkami. Gotować na niewielkim ogniu aż do zgęstnienia. Wystudzić.
Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać powoli wystudzony budyń. Powstałą masę podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao, zmiksować.
Wafle przekładać warstwami: jasna masa, dżem, kakaowa masa. Schłodzić.