Wielkość porcji: 1 opakowanie wafli
Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Wafle przekładane

Wafle mojej babci. Najlepsze na świecie. Gdy ktoś mówi: wafle, mam przed oczami właśnie takie. Potrzebny jest do nich dżem mirabelkowy, wiem, że bardzo mało osób robi taki dżem, ale myślę, że można go zastąpić innym kwaśnym dżemem.


Składniki:

  • 1 paczka kwadratowych wafli
  • słoiczek dżemu mirabelkowego
  • masa (z poniższego przepisu)

Masa:

  • 200 g masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie

Do mąki pszennej dodawać powoli pół szklanki mleka, mieszając aby nie zrobiły się grudki. Dodać mąkę ziemniaczaną dalej mieszając. Pozostałą połowę szklanki mleka zagotować, a następnie dodać mleko z mąkami. Gotować na niewielkim ogniu aż do zgęstnienia. Wystudzić.

Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać powoli wystudzony budyń. Powstałą masę podzielić na pół.  Do jednej części dodać kakao, zmiksować.

Wafle przekładać warstwami: jasna masa, dżem, kakaowa masa. Schłodzić.

 

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis