Wielkość porcji: tortownica 22 cm
Czas przygotowania: 2 - 3 godziny
Waniliowy sernik z truskawkami

Sernik z truskawkami – pozycja obowiązkowa w czerwcu. W tym roku pieczony, ciężki sernik (a przy tym bardzo delikatny dzięki mleku skondensowanemu) z pysznym, truskawkowym kremem. Świetnie się prezentuje i tak też smakuje, polecam. Przepis z bloga Czym pachnie u Żaków.


Ciasteczkowy spód:

  • 100 g herbatników pełnoziarnistych
  • 3 łyżki masła
  • 50 g gorzkiej czekolady

Sernik waniliowy:

  • 1000 g twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego dobrej jakości)
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 2 czubate łyżki waniliowego proszku budyniowego (lub mąki ziemniaczanej)

Krem truskawkowy:

  •  200 g truskawek
  • 200 g białej czekolady

Dodatkowo:

  • truskawki do przybrania

Przygotowanie

Herbatniki zmiksować, by przypominały piasek. Masło i czekoladę rozpuścić, dokładnie wymieszać z ciasteczkami. Tortownicę (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać masę ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie po dnie.

Wszystkie składniki krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Przelać na przygotowany spód.
Piec około 60 - 75 minut w temperaturze 150° C (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.

Truskawki zmiksować w blenderze. Przelać do garnuszka i podgrzać aż do zagotowania. W tym czasie posiekać białą czekoladę. Zagotowany mus zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Mieszać do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści, a krem będzie gładki. Delikatnie przestudzić i przełożyć na zimny sernik. Przechowywać w lodówce.
Wyjąć z lodówki około 15 minut przed podaniem, udekorować połówkami truskawek.

sernik_waniliowy_z_musem_truskawkowym_2

Oceń przepis