4.5/5 (2)
Wielkość porcji: jedna babka
Czas przygotowania: ok. jednej godziny
Wilgotna babka cytrynowa

Zrobiło się jakoś wiosennie :). Otrzymałam zamówienie na “wilgotną babkę z rodzynkami”, ja miałam ochotę na coś cytrynowego (znowu). Powstała fajna wilgotna babka cytrynowa z rodzynkami i lukrem. Prosty przepis, polecam dla osób które chcą mieć coś słodkiego “na już”. Smaczna i wilgotna babka do herbaty czy kawy, taka na co dzień.


Składniki:

  • 320 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka i sok wyciśnięte z jednej cytryny
  • 100 g rodzynek + alkohol do ich namoczenia

Lukier:

  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 – 3 szklanki soku z cytryny

Przygotowanie:

Rodzynki namoczyć w alkoholu. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać.

Masło z cukrem ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, po jednym, miksując po każdym z nich. Sok i skórkę z cytryny zmiksować z masą jajeczną. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować krótko, tylko do połączenia składników. Rodzynki odsączyć, dodać do ciasta, wymieszać szpatułką do połączenia składników.

Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto do formy, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 40 – 50 minut.

Cukier puder połączyć z sokiem z cytryny. Uzyskanym lukrem oblać wystudzone ciasto. Opcjonalnie zetrzeć skórkę cytrynowa na wierzch babki.

wilgotna babka cytrynowa

 

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis