Zrobiło się jakoś wiosennie :). Otrzymałam zamówienie na "wilgotną babkę z rodzynkami", ja miałam ochotę na coś cytrynowego (znowu). Powstała fajna wilgotna babka cytrynowa z rodzynkami i lukrem. Prosty przepis, polecam dla osób które chcą mieć coś słodkiego "na już". Smaczna i wilgotna babka do herbaty czy kawy, taka na co dzień.
Składniki:
- 320 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 250 g masła
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka i sok wyciśnięte z jednej cytryny
- 100 g rodzynek + alkohol do ich namoczenia
Lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- 2 - 3 szklanki soku z cytryny
Przygotowanie:
Rodzynki namoczyć w alkoholu. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać.
Masło z cukrem ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, po jednym, miksując po każdym z nich. Sok i skórkę z cytryny zmiksować z masą jajeczną. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować krótko, tylko do połączenia składników. Rodzynki odsączyć, dodać do ciasta, wymieszać szpatułką do połączenia składników.
Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto do formy, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 40 - 50 minut.
Cukier puder połączyć z sokiem z cytryny. Uzyskanym lukrem oblać wystudzone ciasto. Opcjonalnie zetrzeć skórkę cytrynowa na wierzch babki.
Cudowna babka 🙂 szkoda, że większość piecze ją tylko na Wielkanoc