Wielkość porcji: prostokątna forma
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Wuzetka

Taką wuzetkę pamiętam z dzieciństwa, teraz postanowiłam przypomnieć sobie ten smak. Z tego przepisu korzystała już moja babcia. Na zawsze pozostanie jednym z moich ulubionych ciast. Jednocześnie dołączam się do akcji Kulinarne Perły z Lamusa i na pewno nie będzie to moja ostatnia propozycja.


Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 2 - 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru

Śmietana:

  • 1 szklanka gęstej, kwaśniej śmietany
  • 1/4 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
  • 1 łyżeczka żelatyny

Przygotowanie

Jajka ubić z cukrem. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać, a następnie dodać do ubitych jajek i cukru, miksować. Dużą prostokątną formę (o wymiarach ok. 30 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180°C.

Ubić śmietanę z cukrem i namoczoną żelatyną.

Biszkopt przekroić, na dolną część rozsmarować większość śmietany. Przykryć drugą częścią, na której rozsmarować pozostałą śmietanę (można troszkę ostawić na zrobienie ozdób), posypać kakao. Schłodzić.


A gdy mam zły dzień i biszkopt nie chce mi urosnąć, to wtedy śmietanę wykładam na nieprzekrojony biszkopt, posypuję całość kakao i robię esy-floresy z roztopionej czekolady, a efekt końcowy wygląda tak:

wuzetka 2

Oceń przepis