Wielkość porcji: 1 tort
Czas przygotowania: 2 - 3 godziny
Zawijany tort czekoladowo – malinowy

Koniec sierpnia oznacza dla mnie początek sezonu tortowego. Zaczyna się od urodzin mojej siostry (dla niej upiekłam ten tort), później są moje urodziny i mnóstwo innych okazji. Tortowanie kończę w lutym, kiedy urodziny obchodzi moja mama. Nie jestem i pewnie nigdy nie będę specjalistką od tortów, ale ostatnio robienie ich sprawia mi więcej satysfakcji. Przepis na ten tort znalazłam na blogu Ekspresje Kulinarne (polecam zajrzeć, jest tam dokładana fotorelacja z pieczenia tego tortu).


Biszkopt:

  • 45 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 3 jajka
  • 50 g cukru
  • 3 żółtka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g kakao

Nadzienie:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny (można dać mniej, nawet 2 i ½ łyżeczki)
  • 380 g malin
  • 1/2 szklanki cukru
  • +  na boki 1 szklanka kremówki +3 łyżki cukru pudru

Sos czekoladowy:

  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki
  • łyżka masła
  • 1 i 1/2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki kakao

 

Przygotowanie

Zacząć od przygotowania biszkoptu: jajka, żółtka i cukier ubić razem do białości (na gładki, puszysty krem). Mąkę, skrobię, kakao i proszek przesiać przez sitko i za pomocą łopatki delikatnie wymieszać z jajkami.

Ciasto przelać na dużą blachę (30 x 40) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 175°C przez około 15 minut.

Maliny i cukier przełożyć do garnka i podgrzewać na średnim ogniu do czasu, aż powstanie sos. Następnie maliny przetrzeć przez drobne sitko. Do jeszcze gorącego sosu owocowego dodać żelatynę i wymieszać, aż się całkowicie rozpuści. Jeśli sos będziemy zimny, to wtedy przełożyć do garnuszka i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Gotową masę włożyć do lodówki do wystudzenia.

Śmietankę ubić na sztywno. Do wystudzonej masy owocowej dodać śmietankę i wymieszać (jeśli mamy więcej malin, to możemy wrzucić kilka do masy, ale jest to niekonieczne). Masę schłodzić w lodówce.

Aby przyrządzić sos czekoladowy należy masło, śmietankę i połamaną czekoladę pogrzać razem do czasu kiedy czekolada się całkowicie rozpuści. Następnie dodać kakao i cukier, wymieszać i odstawić.

Składanie:

Na biszkopt rozkładamy równomiernie sos czekoladowy. Poczekać, aż biszkopt wchłonie sos i wtedy nałożyć masę malinową (równomiernie i delikatnie).

Biszkopt podzielić na 5 pasów (j podzieliłam na cztery, ale chyba rzeczywiście lepiej byłoby na 5) wzdłuż. Pierwszy pas zwinąć w roladę i ułożyć na środku patery. Następnie wziąć kolejny pas i zawinąć go na około rolady i tak dalej, aż powstanie ślimak.

Szklankę śmietanki kremówki ubić sztywno z trzema łyżkami cukru pudru. Kremówką ozdobić wierzch i boki tortu. Dekorować czekoladą startą na tarce o grubych oczkach lub w dowolny sposób. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

tort_czekoladowo__malinowy_2

FacebookGoogle+PinterestPocketPrint

Oceń przepis